Jo kohta vuoden ajan vaikuttanut koronaepidemia on vaikuttanut lähes kaikkeen ryhmäharrastustoimintaan Suomessa. Esimerkiksi kuorot eivät ole juurikaan voineet täysipainoisesti koko kuoron kokoonpanolla harjoitella, saati sitten esiintyä.
Syksyllä 2020 oli vaihe, jolloin kuoroharrastustoimintakin oli mahdollista tietyin rajoituksin. Tämä mahdollisti pyhäinpäivänä Mozartin Requiem -esityksen poikkeavin järjestelyin. Kuoroina esityksessä olivat Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kuorot: Oulun tuomiokirkon kamarikuoro ja Oulun Tuomiokirkon Katedraalikuoro.
Joulukuussa kuoroharjoituksista ja esityksistä jouduttiin koronarajoitusten vuoksi luopumaan. Näin peruuntui mm. joulun alle suunniteltu Bachin Jouluoratorion esitys. Jospa se olisi mahdollista tulevana jouluna.
Oulun tuomiokirkon kamarikuoron kevään 2021 suunnitelmiin kuuluu useita konserttitilanteita ja jumalanpalvelusavustamisia. Tai pitäisikö sanoa, että kuului; nimittäin helmikuulle suunnitellusta jumalanpalvelusavustamisesta jouduimme rajoitusten vuoksi luopumaan ja tulevista mahdollisista koronarajoituksista ei voi vielä varmuudella sanoa mitään.
Jotta kuoro voi esiintyä, edellyttää se myös pitkäjänteistä ja säännöllistä harjoittelua. Niinpä teimme kuorossa ratkaisun jakaa kuoro pienryhmiin, toisin sanoen vahvistettuihin kvartetteihin, lisättynä parilla laulajalla. Näin saimme muodostettua kaksi toimivaa noin kymmenen laulajan kokoonpanoa. Toisessa ryhmässä naisäänet muodostavat kaksi ryhmää, jotka harjoittelevat vuorotellen.
Ensimmäinen esiintyminen, johon tällaisella kokoonpanolla on harjoiteltu, on maaliskuun 22. päivänä järjestetty Kakskaks 2/2 -konserttisarjan konsertti. Musiikillinen ohjelmisto koostui pääasiassa kuorolle sovitetuista lied-musiikista.
Kuoronjohtajana ajattelen, että kuorolle sovitettu pianosäestyksellinen yksinlaulumusiikki sopii erinomaisesti toteutettavaksi vahvistetun kvartetin vahvuisella kokoonpanolla.
Kuoron ja yksittäisen kuorolaisen kuoroharrastuksen kannalta pienryhmässä laulaminen on varmasti hyvin opettavaista ja kehittävää. Äänenkäytölle se asettaa toisenlaisia vaatimuksia ja solistisempaa äänenkäyttöä kuin isommassa kuorokokoonpanossa laulaminen.
Pienryhmässä laulaminen ei kuitenkaan vastaa sitä kokemusta ja yhteisöllisyyttä, mikä koko kuoron yhdessä laulamisessa on. Kymmenet tuhannet kuorolaiset kautta maan odottavat kuoroharrastustoiminnankin palaamista normaaliin arkeen.
Lauri-Kalle Kallunki